![]() |
Olen usein ajatellut, että muistisairaana ja liikuntarajoitteisena kotihoidon asiakkaana isän oli otollinen hetki lähteä ennen koronaeristystä.
Rauman Lukon mestaruuden myötä en enää tiedä. Olisi ollut hienoa, jos isä olisi ehtinyt kokea tämän. Lukko kiertyy monella tavoin isän elämään, ja omaankin, vaikka muutin Raumalta jo 1982.
1960-luvun alussa isä pyysi äitiä ensitreffeille juuri kiekkomatsiin, ja äiti tykästyi karjalaisnuorukaiseen, joka keksi ehdottaa muuta kuin kapakkailtaa. Jo olemassaolostani voi siis syyttää paitsi Josif Stalinia, joka ajoi isän perheen evakkoon, myös Teppo Rastiota, Matti Keinosta ja muuta Lukon jääkiekkojoukkuetta, joka sittemmin voitti Raumalle edellisen mestaruuden, kun olin alle yksivuotias.
Myöhemmin isä integroitui länsisuomalaisuuteen mm. hankkiutumalla järjestysmieheksi hallin kutsuvieraskatsomoon (joka oli julmetun kylmä betonipenkki, mutta sentään punaviivan kohdalla), millä verukkeella pääsin muutaman vuoden ajan seuraamaan pelejä aitiopaikalta. Ainakin kerran isä vei minut myös pelaajien pukukoppiin kärttämään mailoja. Muutoissani kulkevat yhä mukana mailat mm. Tapani "Tahvo" Koskimäeltä (tosin hän pölli antamansa mailan Juhani Jylhältä).
Muistan yhä ensimmäisen isän kanssa katsomamme matsin. Päivämäärä oli täsmälleen 9.2.1971, ja ottelu Lukko - Hifk. Lukon piti voittaa sarjakärki, tai putoaisimme sarjaa alemmas.
![]() |
Kävelyretkellä äidin ja siskon kanssa Rauman jäähallin rakennustyömaalla n. vuonna 1970. |
Tai kirjoitin väärin. Olinhan minä tietysti jo nähnyt pelejä, mutta mustavalkotelevisiosta. IRL koettuna värit, valo ja hallin pauhu olivat kuin viesti toisesta, kiinnostavammasta maailmasta! Voisiko jääkiekon suosio monilla loskaisilla rannikkopaikkakunnilla perustua sen terapeuttiseen vaikutukseen? Kontrasti hallia ympäröivään ikuiseen marraskuuhun on joka tapauksessa valtava.
Ikimuistoisia pelejä, pelaajia ja tilanteita on vuosien varrella kertynyt niin paljon, että niitä on turha muistella erikseen. Poikkeuksena tietysti porilaiset, jotka ovat Jumalan lahja, jollei ihmiskunnalle, niin raumalaisille ainakin, sillä paikallispelit Ässiä vastaan olivat ja ovat aina kiihkeitä.
![]() |
Helsinkiin muuton jälkeen olen yleensä vähintään kerran tai kaksi vuodessa käynyt katsomassa, kun Lukko kohtaa Hifkin tai muinoin Jokerit. Usein olen joutunut käymään yksin, sillä niissä taidepiireissä joissa liikuin taipumukseni ei saavuttanut ymmärrystä (ja aivan erityisen huonosti matsiin kutsu toimi iskurepliikkinä).
Suosittelen silti jääkiekon vihaajillekin käyntiä ottelussa ainakin kerran elämässään. Istumakatsomot ja ämyreistä tyrkytetty kovaääninen musiikki ovat laimentaneet spontaania kokonaiselämystä, mutta silti kiekko-ottelussa (pois lukien ehkä venytetyn runkosarjan marras-joulukuun rutiiniottelut) paremmin kuin ehkä missään muualla, voi turvallisesti saada aavistuksen ihmisestä irrationaalisen laumaeläimenä. Uskon että se järkeä kaihtava ydin, joka löytyy somettavasta maahanmuuttokriitikosta kuin luonnostaan, paljastuu pienellä kaivamisella meistä jokaisesta, ja siihen on hyvä tutustua, jos sitä meinaa hallita. Matsi jos mikä tarjoaa myös mahdollisuuden pienimuotoiselle kansalaisrohkeusharjoitukselle: ainakin minusta on vielä myöhäiskeski-iässä riemukasta kajauttaa keskellä Hifkin innokkaita kannattajia: Lukko, Lukko! (ilkeydet jätän tunnustamatta ja ammattisalaisuutena paljastamatta)
Käyntini kotipuolessa synkronoitiin usein Lukon kotipelien kanssa, joita kävimme, me kaksi suurta lasta (isä luonnehti itseään yli-ikäiseksi nuorisohuligaaniksi) katsomassa. Vanhemmiten äitikin saatiin houkuteltua mukaan. Lopulta liikkuminen hallin jyrkissä portaissa tuotti isälle kuitenkin niin suuria hankaluuksia, että luovuimme päätykatsomopaikoista, joista käsin olimme kokeneet voivamme vaikuttaa vastustajan maalivahdin keskittymiseen. Kun hallikäynnit kokonaan jäivät, tarjosivat Risto Leinon häikäisevät radioselostukset meille yhä yhteistä iloa.
Ilman isää pohdin omaa pikkukaupunki-identiteettiäni.
![]() |
Ote leikekirjastani 1970-luvun alusta. |
![]() |
Yritelmä lämäriksi. |
Ja vielä kuriositeetti. Kun korona nujersi Virran, valmentajahaastatteluihin ilmestyi melkein tuttu mies, yli 1000 liigaottelun maailmanmestari Erik Hämäläinen (s. 1965) jota minä (s. 1962) yritin opettaa ensimmäisessä opetusharjoittelussani vanhassa koulussani 1980-luvun alussa.
Tämmöisiä juttuja. Ihminen ei ole rationaalinen. Sen urheilu opettaa. Ja se jos mikä on tärkeää ymmärtää.
Eli nyt nautitaan! Ainakin siihen asti, kunnes yritysvalmentajat ja muut ketkulit kaappaavat itsessään neutraalin kiekon lätkimisen uusliberaalin maailmankuvan puffaamiseen ja vyöryvät matalapalkkatyöpaikoille höpisemään hienoista "matkoista" tai "tarinoista".
(Ja vielä. Minuakin riepoo koronaa uhmaava juhliminen. Jos uutta tautipiikkiä ei Raumalla jostain ällistyttävästä syystä juhlimisen jäljiltä ilmaannu, voitaisiin teattereja, kirjastoja ja museoitakin vähitellen ryhtyä avaamaan. Ruumiin ja hengen kulttuurit eivät sulje toisiaan pois. Molempia turhuuksia tarvitaan.)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti