maanantai 20. maaliskuuta 2023

Puolueiden eduskuntavaaliohjelmat ja työ

Halusin vuoden 2011 eduskuntavaaleissa selvittää puolueiden työhenkisyyden, minkä vuoksi laskin työn esiintymisen  puolueiden edellisten vaalien vaaliohjelmassa. 

Sanan työ tai jonkun sen johdannaisen mainitsi vuonna 2007 suurimmista puolueista Suomen Keskusta 220 kertaa, Vasemmistoliitto 201 kertaa, Suomen Sosialidemokraattinen Puolue 163 kertaa, Kansallinen Kokoomus 147 kertaa ja perustuloa puffannut Vihreä liittokin 88 kertaa. (Perussuomalaiset oli tuolloin vielä pienpuolue, joten se puuttui laskelmista.) 

Saadakseni selville työn suosion kehityksen viimeisen 15 vuoden ajalta tein tuoreille vaaliohjelmille vastaavan testin, jonka tulos oli seuraava: 

 • Suomen Sosialidemokraattinen Puolue: 698 esiintymää sanalle työ (lisäystä vuoteen 2007 peräti 535!)
 • Perussuomalaiset: 372
 • Vasemmistoliitto: 277 (+76)
 • Suomen Keskusta: 189 (-31)
 • Vihreä liitto: 45 (-43)
 • Kansallinen Kokoomus: 40 (-107)

Testi, jonka tulos näyttäisi paitsi viittaavan työn suosion yleiseen lisääntymiseen (+430 mainintaa) myös työn polarisoitumiseen (vasemmisto lyö löylyä kaksin verroin siinä missä porvaripuolella ja vihreissä jo paetaan lauteilta) on tietysti täysin epätieteellinen. Mukaan on mekaanisesti kelpuutettu yhtä arvokkaana kaikki työ palkkatyöstä kehitysyhteistyöhön, mielenterveystyöstä työperäiseen maahanmuuttoon täysin riippumatta siitä kannattaako vai vastustaako puolue kulloinkin mainittua työtä. Ohjelmat ovat myös muodoltaan huonosti yhteismitallisia. Demarit tarvitsevat peräti 28612 sanaa siinä missä kokoomus tiivistää sanottavansa 2180 sanaan. Perussuomalaisilla puolestaan on useita erillisiä ohjelmia, joista valitsin laskelmaan vuoden 2023 aikana päivitetyt (Sininen siirtymä, koulutus, maahanmuutto, talous). (Yhteenlasketusta 15036 sanasta 5793, eli 39 prosenttia, käsitteli maahanmuuttoa.) Kiroilin leikkaaliimatessani perussuomalaisten ohjelmia sanalaskuriin, kunnes havahduin vihreiden vinoiluun: 32-sivuinen sinänsä kompakti ohjelma suostui kopioitumaan vain sivu kerrallaan.

Työhenkisyyden yhteismitallisuutta parantaakseni laskin työ-sanan ja sen johdannaisten esiintymistiheyden suhteessa vaaliohjelmien tekstimassaan. Tarkastelu muutti kolmen kärjen niin hämmentävän tasaväkiseksi, että havainnon voinee siirtää suoraan poliisin esitutkintaan rikosnimikkeellä ohjelmapoliittinen kartelliepäily:

 • Perussuomalaiset: 0,0247
 • Vasemmistoliitto: 0,0245
 • Suomen Sosialidemokraattinen Puolue: 0,0244
 • Suomen Keskusta: 0,0194
 • Kansallinen Kokoomus: 0,0183
 • Vihreä liitto: 0,0128

Kaikkiaan kaikki puolueet, vain pienin variaatioin, näyttävät kutsuvan meitä kansalaisia mukaan ikuiseen työhön työn lisäämiseksi ja työn vastaanottamisen kannusteiden purkamiseksi. 

Aito vaihtoehto tälle ikuiselle marraskuulle, sellainen jota ehdotin jo kouluaineessa vuonna 1979 (arvosanalleni tuhoisasti), joka avoimesti kujeilisi työläiselle ja pyrkisi lopettamaan kaiken työn (ja myös apurahat niiltä taiteilijoilta jotka leikkimisen sijaan tunnustavat työskentelevänsä), valitettavasti edelleen puuttuu, myös pienpuolueiden listalta. 

Joku voisi ryhtyä työhön sellaisen perustamiseksi?

Puolueiden eduskuntavaaliohjelmat 2023:

Kansallinen Kokoomus
Perussuomalaiset
Suomen Keskusta
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue
Vasemmistoliitto
Vihreä liitto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti